Home Inne trendyZdrowie Błonnik pokarmowy – gdzie możemy go znaleźć i czemu warto go szukać?

Błonnik pokarmowy – gdzie możemy go znaleźć i czemu warto go szukać?

by trendy

Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem pokarmowym, stanowi nietrawione przez układ pokarmowy człowieka składniki roślin, do których zaliczamy takie związki jak celulozę, pektyny, gumy, skrobię oporną czy ligniny. Część z tych związków jest rozpuszczalna w wodzie i tworzy żele w przewodzie pokarmowym, które wiążą m.in. związki toksyczne i różne metabolity. Frakcje błonnika nierozpuszczalnego działają natomiast w jelicie jak szczotka, oczyszczając ściany jelit z resztek pokarmowych. Każdego dnia powinniśmy spożywać minimum 20 g błonnika, najlepiej ok. 30-35 g/dobę.

Dlaczego błonnika nie powinno brakować w diecie?

Błonnik pokarmowy pełni ważne funkcje w organizmie człowieka:

  • Przyspiesza pasaż jelitowy oraz zwiększa objętość mas kałowych, ułatwiając wypróżnianie,
  • Działa ochronnie na ściany przewodu pokarmowego,
  • Bierze udział w procesach fermentacyjnych w jelicie grubym,
  • Bierze udział w usuwaniu substancji toksycznych,
  • Wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL, czyli „złego cholesterolu”,
  • Wpływa na redukcję poziomu stężenia glukozy po posiłku, a także obniża stężenie insuliny,
  • Pozytywnie wpływa na rozwój mikroflory jelit,
  • Wydłuża czas odczuwania sytości,
  • Wysokie spożycie błonnika zmniejsza ryzyko m.in. nadwagi i otyłości, a także cukrzycy typu 2, nowotworów, chorób serca.

Żywność bogata w błonnik

Źródłem błonnika w diecie są produkty pochodzenia roślinnego (Tab. 1). Największe jego ilości znajdują się w pełnoziarnistych przetworach zbożowych, takich jak otręby, płatki i pieczywo. Bogate w ten składnik pokarmowy są także nasiona i orzechy. Codzienna porcja warzyw i owoców (szczególnie jagodowych) również wniesie do diety znaczną ilość włókna pokarmowego.

Tabela 1. Zawartość błonnika pokarmowego w wybranych produktach spożywczych.

Zobacz także