Domowe spotkania z przyjaciółmi przeżywają swój wielki renesans, a szczególnie często organizujemy je w karnawale. To świetny sposób na szampańską zabawę, nie wymagający wielkich przygotowań, eleganckich strojów, ani wystawnego menu. Grono najbliższych, dobra muzyka, orzeźwiające koktajle i oryginalne przekąski – to najprostszy przepis na idealny karnawałowy wieczór.
Jakie pozycje sprawdzą się najlepiej w karnawałowym menu? Z pewnością te, które można przygotować szybko i prosto, łatwe w serwowaniu i efektownie prezentujące się na stole. Najbardziej popularne są różne formy przekąsek – warto jednak zaskoczyć gości, a tradycyjne koreczki czy kanapki zastąpić bardziej oryginalnymi propozycjami kulinarnymi. Najważniejsze jednak, by ich przygotowanie nie oznaczało długich godzin spędzonych w kuchni.
Przekąski mięsne w tempurze – w tempurze można przygotować dowolne składniki. W ten sposób często podawane są ryby i owoce morza, jednak doskonale smakować będą również przekąski mięsne. Danie można urozmaicić, przekładając przekąski mięsne usmażonymi krótko w chrupiącym cieście warzywami, np. papryką, rzodkiewką, brokułem, cebulą czy pieczarkami.
Salamitki i mini snacki w tempurze
Składniki:
– 1 opakowanie salamitek pleśniowych Sokołów
– 1 opakowanie Mini snacków wędzonych Sokołów
– 50 g mąki pszennej
– 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
– woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
– 1 jajko
– olej do smażenia
– sól, pieprz, 2 szczypty ostrej papryki
– warzywa – brokuły, cebula, papryka, pieczarki, rzodkiewki
– sos słodko-kwaśny
Sposób przygotowania:
Tempura: Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z mąka pszenną. Dodać jajko, zimną wodę, szczyptę soli, papryki i pieprz. Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
W dużym garnku rozgrzać olej. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie przekąski mięsne i małe kawałki warzyw. Całość zanurzyć w tempurze, a następnie smażyć ok. 2 min. w gorącym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Przekąski ostrożnie wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Finezyjna kanapka – prawdziwym „must have” w imprezowym menu są z pewnością sałatki. Sałatkę warto jednak zaserwować w oryginalny sposób – np. tworząc finezyjną kanapkę.
Składniki:
– 1 opakowanie Salami chips Sokołów
– 3 sucharki
– 1 nieduże awokado (1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, mielone płatki chili, sól himalajska)
– 2 łyżki kukurydzy konserwowej
– 1/3 papryki czerwonej
– 5 podgrzybków marynowanych
– 1 garść listków pietruszki ozdobnej
– kilka kropli oleju lnianego
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wyjąć łyżką miąższ i rozgnieść go dokładnie widelcem na gładką pastę. Skropić cytryną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz mielone płatki chili. Całość dokładnie wymieszać. Salami Chips pokroić w paseczki. Podgrzybki wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. W miseczce połączyć Salami Chips, paprykę, odcedzoną kukurydzę, grzybki, pietruszkę oraz dodać kilka kropli oleju lnianego. Sucharki pokryć pastą z awokado, a następnie nałożyć na nie zawartość miseczki.
Tortille – świetna alternatywa dla kanapek. Ekspresowe w wykonaniu, świetnie się komponują z różnego rodzaju dodatkami – zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Quesadilla z szynką
Składniki:
– Szynka Basiuni Sokołów
– 2 szt. tortilli
– 200 g sera żółtego
– miks papryk
– cebula
Przygotowanie:
Tortillę przez 2 minuty podgrzewać na patelni. Posypać startym żółtym serem. Położyć szynkę i posypać żółtym serem, pokrojoną w paski papryką oraz posiekaną cebulą. Na całość położyć placek tortilli. Podgrzewać na patelni przez 2 minuty z każdej strony.
Vege wrapy
Składniki:
– 1 op. tortilli
– Hummus Premium „Z gruntu dobre”
– 1 marchewka
– 1 ogórek
– 1 cebula
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w cienkie plastry. Tortillę posmarować hummusem. Na placek położyć warzywa. Całość zwinąć.
Arancini – w kuchni sycylijskiej arancini przygotowywane są z ryżu i kryją w sobie smakowity farsz. Można je przygotować również w inny sposób – z pasty warzywnej, z dodatkiem kabanosów.
Arancini z pasty warzywnej z kabanosami
Składniki:
– 1 opakowanie Kabanosów polskich lub francuskich Sokołów
– 1 opakowanie dowolnej pasty warzywnej „Z gruntu dobre”
– 2 szalotki
– bułka tarta
– 1 rozmącone jajko
– natka pietruszki
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Kabanosy i szalotki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Pastę warzywną „Z gruntu dobre” przełożyć do miski, dodać podsmażone kabanosy i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować małe kulki, obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane arancini smażyć w głębokim, gorącym tłuszczu. Gdy kulki będą złoto-brązowe, ostrożnie je wyjąć i odłożyć na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Ziemniaki Hasselback – każdy, kto spróbował ziemniaków Hasselback, doskonale wie, że smakują zupełnie inaczej niż te pieczone tradycyjnie. Cienko ponacinane, delikatnie rozchylają się podczas pieczenia, zyskując wyjątkową chrupkość.
Pieczone ziemniaki Hasselback z salami chips
Składniki:
– 1 opakowanie Salami chips Sokołów
– 8 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
– 100 g utartego żółtego sera
– 180 g jogurtu greckiego
– 1-2 ząbki czosnku
– kilka gałązek świeżego tymianku
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki naciąć co 1-2 mm. W przerwy na przemian włożyć salami chips i ser. Ziemniaki zapiekać 10 min. w temperaturze 180oC. W miseczce wymieszać jogurt grecki z drobno posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.