Wodę mamy na wyciągnięcie ręki w kranie – wystarczy jej odpowiednie przefiltrowanie, aby cieszyć się najzdrowszym płynem, który możemy wykorzystać na wiele sposobów: do picia, zaparzania, przygotowywania posiłków. Woda jest dobra na wszystko – infekcje, zmęczenie, ból głowy i inne dolegliwości, a korzystanie filtrów przyczynia się także dla ekologii.
Woda – ochrona przed infekcją
Chorobotwórcze mikroorganizmy łatwiej przenikają przez wysuszone śluzówki, co może w efekcie spowodować infekcję. Aby tego uniknąć należy dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Regularnie nawadniając organizm nawilżamy błony śluzowe, przez co budujemy blokadę przed dostaniem się mikroorganizmów. Ponadto picie odpowiedniej ilości wody wpływa na wzmocnienie odporności oraz uregulowanie temperatury ciała.
Woda podczas gorączki
Podczas choroby bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów, gdyż podwyższona temperatura może szybko doprowadzić do odwodnienia organizmu. Dlatego dzięki regularnemu piciu przede wszystkim wody chronimy nasz organizm oraz centralny układ nerwowy, przed przegrzaniem. Woda to także nośnik substancji odżywczych, które będą pomocne zarówno w czasie trwania przeziębienia, jak i wtedy, gdy już będziemy zdrowi.
Picie wody z kranu ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, ale również na środowisko. Kupując wodę czy napoje słodzone w butelkach jednorazowego użytku przyczyniamy się do coraz większej produkcji śmieci, które rozkładają się nawet kilkaset lat. Dlatego idealną alternatywą jest filtrowanie „kranówki”. Woda wodociągowa, zanim zostanie pobrana
z domowego kranu, przechodzi szereg specjalistycznych procedur uzdatniania i badań – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. To tylko jeden z prawie dziesięciu krajowych aktów prawnych szczegółowo narzucający normy bezpieczeństwa, które musi spełniać woda z kranu. Mimo to nie zawsze jej smak nam odpowiada. Dlaczego? Środki zapewniające ochronę przed drobnoustrojami (m.in. bakteriami, wirusami) oraz długa podróż kilometrowymi rurami wodociągu, mogą zmniejszyć jej właściwości smakowe i zapachowe. Dostępne na rynku filtry, m.in. polskiej marki Dafi, doskonale radzą sobie z rozmaitymi „dodatkami” – chlorem, innymi substancjami zaburzającymi walory smakowe. Dodatkowo filtry mają również działania zmiękczające wodę, co chroni urządzenia przed osadzającym się kamieniem. Na rynku możemy również znaleźć filtry, które wzbogacą naszą wodę w magnez i w łatwy sposób pomogą uzupełnić niedobory tego pierwiastka w diecie lub alkalizujące, sprawiające, że woda zyska zasadowy odczyn i pomoże m.in. w odkwaszaniu organizmu.
Dzbanki i wkłady filtrujące dostępne są na stronie: sklep.dafi.pl