Home Inne trendyKuchnia Miejsce produktów mlecznych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

Miejsce produktów mlecznych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

by trendy

Mleko oraz przetwory mleczne stanowią bardzo wartościową grupę produktów spożywczych. Są nie tylko źródłem wapnia, fosforu, potasu, ale także pełnowartościowego białka. Obecne są w nich także witaminy A, D i niektóre z grupy B (B1, B2, B6 i B12).

W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opublikowanej w 2016 roku przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, znalazły się na 4. piętrze – pomiędzy produktami zbożowymi a mięsem, rybami i jajami.

Co najmniej 3-4 porcje w diecie dzieci i młodzieży

Najmłodsi Polacy, zgodnie z zaleceniami, powinni wypijać minimum 3-4 szklanki mleka. Mleko można zamienić na jogurt naturalny, maślankę czy kefir, lub częściowo zastąpić serem.

Co najmniej 2 porcje dziennie w diecie dorosłych

Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia, zalecają by w diecie osób dorosłych każdego dnia znajdowały się minimum 2 szklanki mleka lub mlecznych napojów fermentowanych. Częściowo można je także zastąpić serem.

Produktów mlecznych nie powinno zabraknąć w diecie seniora

Osoby w wieku podeszłym każdego dnia powinny spożywać głównie produkty fermentowane, takie jak jogurt naturalny czy kefir. W ich diecie powinny znaleźć się co najmniej 3 duże szklanki. Częściowo można je zastąpić ulubionym serem.

Zobacz także