Poznaj fakty i mity o kofeinie w diecie.
Fakt: Kofeina pobudza układ nerwowy
Kofeina ma naukowo potwierdzone działanie psychostymulujące. Umiarkowana dawka kofeiny wzmaga czujność, poprawia uwagę i koncentrację, obserwuje się także poprawę nastroju oraz wzrost tolerancji wysiłku.
Mit: Kobiety w ciąży nie mogą pić kawy
Za bezpieczną dawkę kofeiny w czasie ciąży uważa się 200-300 mg/dobę, czyli równowartość 3 filiżanek kawy. Większe ilości kofeiny nie są wskazane, ponieważ niektóre badania wykazały, że duże dawki kofeiny mogą negatywnie oddziaływać na płód. Warto również zaznaczyć, że rekomendacje te dotyczą także kobiet karmiących piersią.
Fakt: Okazjonalne picie kawy może powodować wzrost ciśnienia krwi
U osób, które kawę piją sporadycznie może dojść do wzrostu ciśnienia tętniczego po spożyciu tego napoju nawet o 15 mmHg. Natomiast regularne picie kawy powoduje przyzwyczajenie organizmu do działania kofeiny, dlatego w przypadku osób pijących kawę systematycznie wzrostu ciśnienia raczej się nie obserwuje.
Mit: Kofeina występuje tylko w kawie
Kofeina występuje w kilkudziesięciu gatunkach roślin. Główne źródła kofeiny w diecie to kawa, herbata, kakao, czekolada oraz napoje energetyzujące i typu cola. Kofeina znajduje się także w suplementach diety oraz lekach, przede wszystkim przeciwbólowych.
Tabela 1. Zawartość kofeiny w wybranych produktach
Produkt | Kofeina [mg/100g] |
Filiżanka (160 ml) mocnego naparu kawy mielonej | 74 mg |
Filiżanka (160 ml) naparu kawy rozpuszczalnej | 117 mg |
Szklanka herbaty czarnej ekspresowej parzonej 3 minuty | 38 mg |
Tabliczka czekolady mlecznej (100 g) | 16-26 mg |
Tabliczka czekolady gorzkiej (100 g) | 52-85 mg |
Napój typu cola (100 ml) | 10 mg |
1 tabletka leku przeciwbólowego | 10 mg |